Назад

24 октомври 2022

Добрият пример

Симона Стилиянова – от малки стъпки в рециклирането до zero waste общност в България

S.Stiliyanova.JPG

През 2018 година Симона Стилиянова създава Zero Waste Sofia – блог, който се превръща в пространство, помощник в устойчивия градски начин на живот. Така, с приятели и съмишленици, тя прави и първите стъпки към развитието на Zero Waste общност в България. Малката промяна в нейния личен живот води до промяна за по-добър живот в градска среда на много други. Днес Симона е майка на едно дете и съосновател на компанията Основа – съветник за устойчив бизнес в България

 


Ние, УНИКА България, вече 30 години подкрепяме идеите на обикновения човек за по-добър живот. Вярваме, че добрият пример вдъхновява и намира своите съмишленици. В поредица от истории ще представим няколко българи, които са посветили своя живот на благородни каузи в полза на обществото. 

Срещаме се със Симона, за да ни разкаже повече за каузата, в която вярва силно и която стартира преди броени години. 

 

Симона, как млад човек решава да отдели от времето си и да го посвети на обществено значима кауза, каквото е намаляването на негативното въздействие на нас хората върху околната среда?

 

Всичко започна по много прозаичен начин – с едно YouTube видео през 2017 г. В него девойка показа как събира боклука си от последните 4 години в един малък буркан. Това ме накара да се замисля колко много ненужни отпадъци генерираме, колко ресурси похабяваме напразно и какъв отпечатък оставяме върху околната среда. Това ме мотивира да започне да чета повече, за да науча още за проблема и да търся решения. Започнах с малките неща в ежедневието си, а за няколко години вече се превърна в професионалното ми призвание.

 

Сподели ни повече за картата "Чешмите в България".

 

През 2018 г. създадох картата "Чешмите в България", т.к. около нас е пълно със свободни източници на хубава питейна вода, но въпреки това всеки ден изхвърляме 5 млн пластмасови бутилки. Да не говорим колко пари даваме за вода. A всъщност 40% от бутилираната вода е филтрирана вода от чешмата.

 

През 2019 г. инициативата „Чешмите в България“ се класира сред 30 полуфиналисти от над 500 проекта от цяла Европа, борещи се срещу пластмасата за еднократна употреба.

 

На картата вече има над 1600 чешми и много активни доброволци, които добавят нови всеки ден. Всеки, който желае, може да се включа като отбележи чешма. Вече има и над 40 заведения, които предлагат вода от чешмата и биха напълнили бутилката за многократна употреба безплатно. :)

Artwork_Milena_Trifonova

Как можем в ежедневието си да бъдем по-отговорни към околната среда?

 

Най-просто – като си задаваме въпроса – това трябва ли ми наистина? В основата на Zero waste преди всичко стои отговорното и осъзнато пазаруване. Купувайки единствено това, от което имаме нужда, заменяйки продуктите за еднократна употреба като найлонови торби, чаши, прибори т.н. с такива за многократна, отделяйки малко време на разделното изхвърляне на това, което все пак остава, можем да редуцираме голяма част от отпадъка и отпечатъка си. 5-те стъпки към намаляване на отпадъците Refuse – Reduce – Reuse – Recycle – Rot. Иначе казано – да отказваш това, от което нямаш нужда, да намалиш това, от което се нуждаеш, да използваш многократно това, което вече имаш, да рециклираш или компостираш, това което иначе би стигнало до сметището. Самата аз съм далеч от заветната цел, но спазвайки ги, успях да намаля отпадъците си с около 80%.

 

През последните години създаваш и компанията Основа, която е насочена към компании в България, които желаят да развиват своя бизнес устойчиво. Разкажи ни повече за дейността на Основа.

 

В продължение на няколко години се фокусирах върху индивидуалния принос в намаляването на негативното ни въздействие върху околната среда. Към мен започнаха да се обръщат компании, които искат да направят бизнеса си устойчив. И така реших, че е време за следващата стъпка, с която да постигна по-голяма промяна. По време на пандемията преминах през специализация по устойчиво развитие и устойчив бизнес към University of Colorado. Свързах се с Божана Загорчева, която има впечатляващ опит в оптимизацията на процеси, и с която споделяме общи зелени ценности и така дадохме старта на Основа. 
С Божана се запознахме през 2019 година, по време на участието ми в конкурса за социални иновации на ЕК, където тя беше мой ментор и ми помогна безкрайно в това да трансформирам “Чешмите в България” в цялостна платформа.
В Основа се стремим да помагаме на нашите клиенти да установят кои са основните им зони на въздействие върху околната среда, да определят съответни научно обосновани цели за намаляването му и работим с тях за постигането им. Чрез силна комуникационна подкрепа и разказване на истории им помагаме да ангажират заинтересованите страни за постигане на реална устойчива промяна. Организираме и обучения, които са положителни, практични и разбиват митовете, свързани с екологичния начин на живот. За близо две години сме работили с разнообразни компании от медийната, телеком, FMCG и ритейл сфера. 

S.Stiliyanova-2.JPG

Как каузата, която поде преди години, промени твоя живот в по-добра посока?

 

Каузата буквално се превърна в моя професия. Страстта ми към опазването на околната среда ме накара да искам да уча повече по темата, да бъда подготвена и да действам мащабно. Запозна ме с много страхотни хора, помогна ми да живея по-осъзнато и да отделям повече време за важните неща:)

 

Какъв е твоят съвет към компании, екипи и хора, които биха искали да намалят техния негативен отпечатък върху околната среда? 

 

Ориентирайте се откъде започвате – кой аспект от дейността ви оказва най-силно влияние върху околната среда? Поставете си ясни и конкретни цели и срокове. Разбийте ги на по-малки и се мотивирайте от успехите си. 

Simona_Stilyanova_nature

Симона Стилиянова, визитка

 

Професионално се занимава с корпоративни комуникации. Започва да пише блога Zero Waste Sofia през 2018 г. и чрез него цели да покаже, че забързаното градско ежедневие може да бъде устойчиво без много усилия. В борбата за намаляване на пластмасата за еднократна употреба създава картата “Чешмите в България”, която през 2019 става полуфиналист в конкурс за социални иновации на Европейската комисия. Благодарение на доброволци от цялата страна, тя ще ви заведе до повече от 1600 чешми.

 

През последните години се фокусира върху индивидуалния принос в намаляването на негативното ни въздействие върху околната среда. За да постигне още по-голяма промяна, преминава през специализация по устойчиво развитие към University of Colorado и заедно с Божана Загорчева създават компанията Основа – съветник за устойчив бизнес в България.

 

Прочетете и историята на Орлин Чачановски – Пазителят на заслона „Кончето“.
 

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България