background image for Новини

Андреас Брандщетер, главен изпълнителен директор на UNIQA Insurance Group, е новият президент на Insurance Europe


29 Май 2018


Андреас Брандщетер, главен изпълнителен директор на UNIQA Insurance Group, е новият президент на Insurance Europe

По време на 10-ото издание на международната конференция на Insurance Europe, федерацията, представяща интересите на европейските застрахователни и презастрахователни компании, бе избран новият ѝ президент - Андреас Брандщетер,главен изпълнителен директор на UNIQA Insurance Group. Андреас Брандщетер ще заеме поста за период от 3 години, считано от 24-и май 2018 г.

Insurance Europe поддържа интензивен диалог с институциите на Европейския съюз, които са в тясна връзка с европейските застрахователни асоциации. Новият президент на Insurance Europe Андреас Брандщетер коментира: „Отвъд предстоящото преразглеждане на директивата „Платежоспособност II” (Solvency II) и необходимите промени в регулаторните разпоредби имаме две основни предизвикателства, с които трябва да се справим през следващите години – първото е свързано с ниските нива на застраховане срещу природни бедствия, допълнителното пенсионно осигуряване и кибер риска, второто е във връзка с внимателното използване на данните на потребителите в дигиталната епоха.“

Ниските нива на застраховане поставят обществото в риск

„Като резултат от ниските нива на застраховане срещу природни бедствия, само една трета от загубите, възлизащи на 280 млрд. евро, са били покрити от застраховки. Липсата на допълнително пенсионно осигуряване представлява национален икономически риск, на който европейските правителства вече излагат бъдещите поколения. Позовавайки се на демографското развитие и увеличаващата се продължителност на живота, т.нар. „дупка в пенсионната система“ възлиза на 59 трилиона евро в световен мащаб. Искаме да насърчим европейските законодатели да бъдат готови да търсят решения в унисон с дългосрочния си ангажимент и да помислят за начини да мотивират европейските граждани да обмислят допълнителното пенсионно осигуряване“, допълва Брандщетер.

Големите данни (Big data) и защитата на потребителите

„Основният проблем, който трябва да решим в бъдеще е свързан с големите данни и изкуствения интелект. Защитата на потребителите в световен мащаб трябва да е наш топ приоритет в ерата на дигитализацията. За европейските застрахователни компании основен принцип е клиентите винаги да имат свободата сами да решават как бъдат  използвани данните им. В същото време обаче, сме въвлечени в интензивен диалог с европейските институции, за да сме сигурни, че същите правила се прилагат на всички пазари в Европа, включително от финтек и иншуртек компании, и технологични платформи и гиганти извън Европа“, коментира Адреас Брандщетер.

За Андреас Брандщетер:

Андреас Брандщетер притежава магистърска и докторска степен по политически науки от Виенския университет в Австрия. Преминал е едногодишен стаж в Калифорнийския университет, Сан Диего, САЩ. През 1993 г. се присъединява към кабинета на тогавашния заместник-канцлер на Република Австрия преди да стане управляващ директор на Австрийската народна партия. През 1995 г. е назначен за ръководител на офиса на Австрийската асоциация Райфайзен в Брюксел и Виена. Андреас започва работа в сферата на застраховането през 1997 г. като помощник на главния изпълнителен директор на компанията, предшественик на UNIQA и се присъединява към Управителния съвет, отговарящ за международните пазари, сливания и придобивания през 2002 г. През същата година завършва своя MBA в Калифорнийския държавен университет „Хейуърд“ IMADEC. През юли 2011 г. е назначен за председател и главен изпълнителен директор на UNIQA Insurance Group.

За УНИКА:

Застрахователните компании „УНИКА“ АД и „УНИКА Живот“ АД са част от УНИКА Иншурънс Груп – международна компания с над двувековна традиция и опит в застраховането. УНИКА Груп (UNIQA Insurance Group AG) е един от водещите застрахователи на основните си пазари в Австрия и Централна и Източна Европа. 20 000 служители и ексклузивни търговски партньори обслужват 9,5 милиона клиенти на УНИКА в 15 страни.

Затвори
Затвори

Вход към твоята Уника

Вход към UNIQA pure
Нямаш създаден профил? Регистрирай се сега.

зареждане...