Назад

07 ноември 2023

Здраве

Живеем по-дълго и по-добре: Мъжкото здраве на фокус

AdobeStock_520936044

Статистически, мъжете имат по-кратка продължителност на живота от жените. Въпреки че причините за това са многобройни, има някои явни слабости на „силния пол“, които значително намаляват качеството на живот и съкращават продължителността му.

 

Мъжете имат по-малко изразено съзнание за здравето, по-рядко говорят за чувствата си и са по-склонни да поемат рискове. Като цяло това обяснява защо например ракът на простатата и тестисите често се открива твърде късно, въпреки добрите шансове за излекуване или защо психични заболявания като депресия и пристрастяване често остават нелекувани. Въпреки многото инициативи на здравни експерти, разбирането за здравословно, балансирано хранене, редовни упражнения и избягване на затлъстяването е по-слабо изразено сред момчетата и мъжете, а предложенията за превенция обикновено достигат по-малко до тази целева група.

 

Освен това мъжете проявяват по-изразено рисково поведение като цяло, те са сравнително по-склонни да приемат с лека ръка проблемите с психичното здраве и зависимостите, склонни са да се претоварват на работа, пренебрегват симптомите на хроничен стрес и преумора и по-рядко ходят на профилактични медицински прегледи. Тяхното рисково поведение е и причината злополуките да са основна причина за (сериозни) здравословни последици и смърт, особено сред младите мъже.

 

Редовните профилактични медицински прегледи, но също така и по-голямата информираност за превантивното здраве, могат допълнително да подобрят качеството на живот и продължителността му при мъжете. Това включва здравословен начин на живот, който може да повлияе положително на риска от много заболявания.

 

Здрава простата и здрави тестиси

 

Когато мислите за здравето на мъжете, най-вероятно първо се сещате за рака на простатата и тестисите, които са сред най-често срещаните ракови заболявания при мъжете. И въпреки че тези видове рак се срещат в една и съща област на тялото, където тестисите и простатата изпълняват важни репродуктивни функции, те имат много малко общо помежду си.

 

Рак на тестисите: има тенденция да засяга по-млади мъже

 

Ракът на тестисите се среща предимно при по-млади мъже, но е по-малко вероятно да бъде фатален, тъй като често може да бъде лекуван добре дори в по-напредналите си стадии. Въпреки това, колкото по-рано се открие тумор в тестиса, толкова по-добри са шансовете за възстановяване. Ракът на тестисите обикновено се забелязва по промени в тестисите като втвърдяване, бучки, подуване, промени в размера, усещане за напрежение или чувствителност при допир. Дори и да няма болка, засегнатите трябва незабавно да се консултират с лекар, на когото имат доверие. Мъжете трябва сами да извършват палпация на тестисите веднъж месечно; освен това се препоръчва посещение при уролог веднъж годишно.

 

Рак на простатата: по-вероятно е да засегне мъжете през втората половина от живота

 

Ракът на простатата се появява главно през втората половина на живота, т.е. от 45 до 50-годишна възраст. В хода на живота простатата, която се намира под пикочния мехур, расте и може да причини проблеми, дори и без да има карцином зад нея. Въпреки това, в случай на симптоми като повишено желание за уриниране, парене при уриниране, кръв в урината или спермата, или еректилна дисфункция, посещението при лекар винаги е препоръчително, за да се изясни причината.

 

Регулярни прегледи на простатата от 45 годишна възраст

 

В повечето случаи обаче ракът на простатата се проявява сравнително късно чрез специфични симптоми на заболяването. Подобно на рака на гърдата обаче, карциномът трябва да се открие възможно най-рано, без вече да са се образували метастази. Ако се диагностицира във възможно най-ранния стадий на заболяването, шансовете за излекуване обикновено са много добри. Според Austrian Cancer Aid кумулативната относителна преживяемост при рак на простатата и рак на тестисите три години след диагностицирането е 90,6 до 96,6 процента. Това прави редовните скринингови прегледи още по-важни, за да се гарантира, че карциномът се открива на ранен етап. Първият преглед за скрининг на простатата се препоръчва за мъже още на 45-годишна възраст и на редовни интервали след това (на всеки една до четири години, в зависимост от нивото на PSA). Тези, които имат фамилна анамнеза за рак на простатата, освен рисковия фактор възраст, прегледът трябва да се извършва от 40-годишна възраст.

 

Препоръки се за ранно откриване на проблеми с простата:

  • Палпация на простатната жлеза: Лекарят палпира простатната жлеза от ректума, прегледът е безболезнен.
  • Кръвен тест за определяне на стойността на PSA: PSA е протеин, произвеждан от клетките на простатата; стойността може да бъде повишена при наличие на ракови клетки, но и по други причини, поради което винаги са препоръчителни допълнителни изследвания. Мъжете над 70-годишна възраст трябва да потърсят лекарска консултация дали и на какви интервали от време ще имат полза от определянето на стойността на PSA.
  • Ехография на бъбреците и долната част на корема за определяне на размера на простатата и способността за изпразване на пикочния мехур, изследване на урината.

 

Възможности за лечение на рак на простатата и тестисите

 

Ако се диагностицира рак на простатата, могат да се обмислят няколко терапии като операция, лъчева терапия, хормонална терапия, химиотерапия и имунотерапия, в зависимост от стадия и размера на карцинома. В повечето случаи това е комбинация от няколко. Какво носи най-голям индивидуален успех зависи от много фактори и трябва да се изясни от специалист. В повечето случаи на рак на тестисите, засегнатият тестис се отстранява хирургично като първична терапия. В зависимост от хистологията и стадия могат да се използват допълнителни терапии. В определени случаи, ако ракът на простатата не е много агресивен, пациентът може да бъде под строго наблюдение (активно наблюдение), но само по препоръка на специалист. Повече информация за рака на простатата и тестисите можете да намерите на https://oncologos.eu/rak-na-prostata

 

Проблемна зона на мъжката душа: Депресия.

 

Психичните заболявания все още са до голяма степен тема табу. Разбира се, това не засяга само мъжете, но тук е още по-забележимо. Например, общо 730 000 души в Австрия са били диагностицирани с депресия през предходната година, но само 264 000 от тях са били мъже. Това означава, че жените са засегнати от депресия около два пъти по-често. Въпреки това делът на мъжете, страдащи от това състояние, вероятно далеч надхвърля броя на официалните диагнози, тъй като често остава недиагностициран и следователно нелекуван.

 

Депресия при мъжете

 

Причините, поради които мъжката депресия често не се диагностицира, на първо място са, че се проявява по различен начин от тази при жените, или че симптомите са по-малко видими. Освен това мъжете с неохота търсят професионална помощ. Причините за депресия между половете също са различни, различните видове хормони също да играят важна роля. Много от причините обаче все още не са достатъчно проучени. В професионалните среди това се нарича още "мъжка депресия". Мъжете се справят със стреса и проблемите по различен начин и все по-често прибягват до стратегии за справяне, които водят до порочен кръг. Те включват гореспоменатото високорисково поведение, социално отдръпване, но също и въпроса за пристрастяването. Ако се появят първите признаци на депресия, това твърде често се възприема като слабост - от самите засегнати и от другите. Резултатът е, че болестта не се лекува и продължава да се влошава. Перспективите за успешно лечение обаче, особено чрез психотерапия и медикаменти, са толкова по-добри, колкото по-рано се започне. В много случаи заболяването може да бъде спряно или поне симптомите да бъдат облекчени.

 

Причини и признаци за депресия

 

Депресията може да засегне всеки в хода на живота му и може да има различни причини, в повечето случаи те са няколко. Най-честите фактори са наследствена предразположеност, метаболитни и функционални нарушения в мозъка и психосоциални фактори. Първоначалните признаци като постоянна умора и отпадналост, равнодушие, раздразнителност, безпокойство, неспецифични физически оплаквания, нарушения на съня, загуба на апетит или дори намален интерес към интимна близост, могат, но не непременно, да показват възможна депресия. При наличие на тези симптоми е добре да се направи консултация с лекар.

 

Основните признаци на депресия са:

  • Потиснато, депресивно настроение
  • Загуба на интерес, липса на радост
  • Липса на мотивация, повишена умора

 

Въпреки че траурът сам по себе си не е симптом на депресия, траурът за любим човек, например, може да бъде един от многото отключващи фактори. Точно както, например, други преживявания на загуба, постоянна безпомощност, унижение, разочарование и много други.

 

Лекуването на депресията, оказва сериозна превенция срещу самоубийствата

 

Ако депресията не се лекува и заболяването продължава да се влошава, понякога дори може да бъде фатално, тъй като в много случаи то води до самоубийствени помисли и действия.

Важни номера за спешни случаи, когато усещате, че депресията ви завладява:

  • Спешен Център: Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“: телефон  (02) 981 00 06 помощ за хора в трудни житейски ситуации или периоди на криза.
  • Български червен кръст – Телефони на доверието: София  – (02) 81 64 892 / Пловдив – (032) 61 51 / Ямбол – (046) 662 904
  • При спешни ситуации, когато има опасност за вас или околните, не се страхувайте да се обадите незабавно на телефон 112

 

Поведение на зависимост при мъжете

 

Депресията или друго психично заболяване не е задължително да бъде придружено от зависимост, но те често се срещат заедно. Всъщност пристрастяването се счита за най-често срещаното психично заболяване. Особено в случай на зависимост към пристрастяващи вещества като алкохол, никотин и незаконни наркотици, мъжете са засегнати значително по-често от жените.

 

Причини за зависимост

 

Причините за повишен потенциал за пристрастяване при мъжете са многобройни. В изследвания, правени на хора, страдащи от различни зависимости, биологичните, психологическите и социалните фактори играят изключително важна роля, която е от съществено значение и за успешното лечение и превенция. Фактът, че мъжете са склонни да бъдат по-импулсивни или имат по-малко самоконтрол от жените, също не трябва да се пренебрегва. Разлики между половете се наблюдават и при избора на пристрастяващи вещества. Освен това има и извесно социално приемане по-специално на алкохола. Въпреки това злоупотребата с алкохол и последствията от нея водят до смърт при мъжете доста по-често.

 

Разпознаване на зависимостта – и действие

 

Всеки, който смята, че разпознава възможен проблем със зависимостта в себе си или в хората около себе си, трябва да потърси професионална подкрепа. Има много възможности за помощ на засегнатите и техните близки.

Важни центрове за консултиране и повече информация относно пристрастяването и зависимостта можете да намерите тук.

 

Movember: Пусни си мустак и говори за него

 

Movember, който отдавна е тема на разговор в много части на света, изпраща ясен сигнал за повече грижа за мъжкото здраве. Символът на този месец е мустакът, който много мъже си пускат всяка година през ноември. Думата произлиза от съчетанието на "мустаци" и "ноември" в началото на 2000-те години в Австралия с цел набиране на средства за изследване и превенция на типичните мъжки здравословни проблеми и повишаване на осведомеността. В началото фокусът е бил главно върху рака на простатата и тестисите, но с годините се добавиха и психичните заболявания. Защото едно е общото за всички тях: За да се ограничат по-нататък са нужни преди всичко повече информираност сред мъжкото население и средства за борбата с тях.

 

Тази статия има изцяло информационен характер. Пропоръчваме винаги да се обръщате към медицинско лице, когато имате нужда от повече информация за Вашето здраве. 

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България