Назад

03 юни 2022

Полезни съвети

Пътуване до работното място с велосипед: Ето как работи в ежедневието!

AdobeStock_597582420

Пътуването с колело е добре за природата, тялото и ума. При наличие на толкова плюсове няма как да не се включим и ние в подкрепа на този начин на придвижване. Направили сме обобщение на това какво е нужно, за да интегрираш този навик в ежедневието си по един устойчив начин.

 

Световната здравна организация препоръчва 150 минути физическа активност на седмица. С ежедневни и умерени упражнения, ползите за здравето стават бързо забележими. Колоезденето намалява сърдечната честота и кръвното налягане, насърчава притока на кръв към сърцето и предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Така че, чрез пътуването с колело до работа „получаваш две на цената на едно“ – добре е за здравето на природата и за твоето собствено! Ето и нашия наръчник, за да стартирате:


Какво разстояние е подходящо за колоездене? 


Разбира се, зависи от собствената физическа подготовка, но по правило, разстояние, което е по-малко от 10 километра, може спокойно да се измине с колело. Електрическите велосипеди са чудесен начин за изминаване на по-дълги разстояния – с електрическа асистенция един колоездач изминава средно за 15 минути 5.4 км. 


Добре е да знаеш / С велосипед, който е перфектно съобразен с неговия ползвател, колоезденето е не само забавно, но едновременно тренира и облекчава мускулатурата на тялото. 


Най-добрият маршрут


Най-късият маршрут рядко е най-добрият. Маршрутът трябва да бъде не само приятен за каране, но най-вече безопасен. По този начин може да освободиш мислите си по пътя за работа, както и да се насладиш на пътя към вкъщи без постоянно да се притесняваш за натоварения трафик или следващото кръстовище. Основното правило е: избягвай големите улици и използвай велоалеи.


Ако не желаеш да експериментираш с маршрута, може да разчиташ на различни приложения за планиране на маршрути, както и на Google Maps, който има опция за маршрути за велосипед.

 

Добре е да знаеш / Някои правила за движение по пътищата трябва да се спазват и при колоезденето. 


От какво се нуждае моето колело?


Като средство за придвижване, колоезденето също има своята част в Закона за движение по пътищата.  Всяко колело трябва да е оборудвано с някои законоустановени елементи, за да бъде в съответствие с регулациите: 


•    Изправни спирачки
•    Звънец и да няма друг звуков сигнал
•    Устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад
•    Бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи, поставени отстрани на колелата


Малко допълнително оборудване е препоръчително, за да няма неприятни изненади по пътя: 


•    Заключващо устройство за велосипед: не е задължително по закон, но е начин да предотвратиш кражба на колелото си.
•    Помпа за колело и комплект с инструменти: полезни в случай, че нещо стане.
•    Калници: пазят теб и велосипеда от локвите. Пътувайки до работното място с колело, искаш да пристигнеш на работа сух и чист. 


От какво се нуждая аз?


Независимо от сезона, подходящото облекло е особено важно за пътуващите до офиса. През лятото дрехите трябва да са направени от „дишащ“ материал, който отвежда потта. При ветровито време, жилетки или вятърни ризи, които имат ветроустойчива предна част и добре вентилирана задна, биха могли да помогнат. Едно леко яке, пък може да помогне през по-студените месеци.


Следователно, по-добре е да не караш велосипед в костюм, а да се преоблечеш, след като пристигнеш в офиса. Някои компании дори предлагат душове в офиса!


Когато е лошо времето или вали, много хора се отказват от това да се качат да карат колело. Опитните колоездачи, които ходят на работа с велосипед, знаят, че якета с воден стълб от 10,000 и нагоре се считат за водоустойчиви. Те могат да се носят над дрехите през лятото, както и през зимата. За пълна сигурност, има дрехи с воден стълб между 30,000 и 60,000 – и капка не може да премине през тях!


Накрая идва и въпросът: раница, носач или чанта за велосипед? Ако си носиш обяд, лаптоп и евентуално дрехи за преобличане за всеки ден, бързо ще акумулираш около 6 кг. багаж. Това може да натовари мускулите на врата. Носач или чанта за велосипед, която може да разпредели равномерно тежестта, може да помогне.  


Предимствата от колоезденето накратко


•    Достигаш своята дестинация по-бързо: за разстояния до 5 км., колоездачите лесно изпреварват всички останали участници в движението в града.
•    По-релаксирани на финала: Колоезденето понижава сърдечната честота и кръвното налягане, насърчава притока на кръв към сърцето и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.
•    Ставаш в забележимо по-добра форма: Не само физически, но и ментално – тези, които са физически активни сутрин, са по-ефективни.
•    Интегриран спорт: Вече няма нужда от фитнес, за да компенсирате заседнала работа в офис!

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България