Назад

15 януари 2024

Здраве

Постоянно ви е студено? Как да се загреем!

AdobeStock_436128922

Когато навън стане студено, някои хора могат да се обличат толкова топло, колкото искат, но никога не им става наистина топло. Защо някои тела са по-чувствителни към студа от други и как можете да ги затоплите правилно.

 

Когато ни е студено, кръвоносните ни съдове се свиват и тъй като тялото ни смята, че се преохлажда, то преминава в защита. След това се опитва да се стопли чрез треперене например, или образува изолиращ слой от въздушни възглавници с настръхване и изправени косъмчета. Това са напълно нормални реакции, които всички изпитваме, защото всички изстиваме в даден момент. Но какво ще стане, ако наистина винаги ви е студено? Ако никога не се стопляте наистина, дори когато в офиса е 21 градуса?

 

Причините са различни

 

„Може да има много причини за това“, казва Соня Лацини (Sonja Laciny), лекар, специалист по традиционна китайска медицина. От една страна, има много фундаментални разлики: жените например винаги измръзват по-бързо от мъжете, защото последните просто имат по-дебела кожа и десет до 15 процента повече естествена мускулна маса. От друга страна, има и причини, които изпращат постоянно треперене като предупредителен сигнал.

„Добре известно е, че ниското кръвно налягане или дефицитът на желязо често са зад особенната чувствителност към студ и младите жени са особено засегнати“, казва Лацини. И в двата случая циркулацията и притока на кръв се забавят - и по-бързото измръзване е пряка последица. Има обаче и хормонални причини, като недостатъчна активност на щитовидната жлеза или (и това може да звучи особено познато на някои) стрес.

 

Какво ни кара да се чувстваме сякаш постоянно ни е студено в ежедневието?

 

Както често се случва, уж баналните неща оказват най-голямо влияние върху усещането ни за студ:

Хормоните на стреса свиват кръвоносните ни съдове, повишават кръвното ни налягане и правят ръцете и краката ни студени.

• Многото седене и липсата на движение влошават кръвообращението ни и ни карат да треперим.

• Не на последно място: сънят влияе върху усещането ни за студ. Особено сънят, който не успяваме да си вземем през денонощието.

 

Сънят като температурен регулатор

 

Ако спим твърде малко, тялото ни освобождава още повече хормони на стреса, но не само това. То също получава повече апетит, защото се опитва да получи енергията си от други източници, но това не работи в същата степен.

 

И това, което също не работи правилно, когато не спите, са така наречените естествени клетки убийци, обяснява д-р Лацини: „Това са бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите, но са активни само когато спим.“

 

Така че, ако не спите много, настивате по-бързо и не се възстановявате толкова лесно. Този ефект допълнително се засилва, ако постоянно ви е студено.

AdobeStock_627115797

Затопляща храна

 

„Измръзването всъщност може да дойде отвътре“, казва Соня Лацини: „Много хора смятат, че се хранят здравословно, но несъзнателно охлаждат телата си през зимата.“ Но как е възможно това?

 

Според теорията на традиционната китайска медицина (ТКМ) всяка храна има температура. Следователно може да бъде топло, студено или дори горещо, въпреки че действителната температура на храната няма много общо с това. Въпреки това, според практикуващия TCM, всеки, който използва затоплящи съставки, за да създаде топла храна за борба със студа, вече е направил нещо правилно.

 

За закуска тя препоръчва топли, варени овесени ядки със загряващи подправки като канела, кардамон, джинджифил, анасон или сушени портокалови кори. В идеалния случай домашната супа се сервира вечер, без значение какъв вид: "Зеленчукова супа, телешка супа или пилешка супа. Каквото е вкусно и е в сезона е идеално." Малко хрян, разбъркан в супата, осигурява малко допълнителна топлина, защото: "Леко пикантни храни като хрян, чили, чесън или лук ви стоплят добре."

 

Рецепта: Затопляща закуска с овесени ядки

50 г фини овесени ядки
100 мл вода
100 мл мляко на растителна основа
1 щипка смлян кардамон
1 щипка канела
1 щипка сол
1-2 фурми, нарязани на ситно
1 круша

 

Смесете овесените ядки, водата, растителното мляко, подправките и нарязаните фурми в тиган и оставете да къкри на слаб огън около 5 минути. Не забравяйте да разбърквате.

 

Ако крушата е много узряла, можете просто да я оставите да къкри още една минута накрая. Препоръчваме да направите компот от неузрели круши или да ги запържите за кратко в тиган на средно силен огън - с малко масло и щипка кленов сироп за вкус.

 

Съвет: Ако използвате малко по-малко течност и вместо това смесите едно или две яйца, можете да направите здравословни палачинки от суровата смес. Просто оставете смесените овесени ядки да престоят още малко и след това ги запържете в малко олио.

AdobeStock_459945115

И въпреки че (за съжаление) няма единно ръководство за здравословна диета, има няколко основни правила, които можете да следвате, за да се предпазите от студа през зимата. "Спете достатъчно, спортувайте, яжте топла храна и носете правилните дрехи. Звучи като съвет на баба, но действа наистина добре." И ако все още ви е студено, ето няколко незабавни съвета за топлина от практикуващия TCM:

 

Вълшебната формула срещу студа
 

Дръжте краката си топли: било то с добри обувки, бутилка с гореща вода или топла вана за крака. Поддържането на краката ни топли е важно, за да предотвратим разпространението на студа към останалата част от тялото.
Бъдете активни и спортувайте: Това помага за засилване на кръвообращението, особено когато кръвното налягане е ниско
Носете шал: гърлото и шията по-специално са много чувствителни към студа и имат голямо въздействие върху останалата част от тялото. Затова: завийте се добре
Горещи бани: Ако наистина сте измръзнали, най-добре е да вземете гореща вана. След това обаче не трябва да излизате навън, а по-добре да си легнете.
В офиса: Лъчист нагревател или бутилка с топла вода на краката ви и термос с горещ чай на бюрото ви ще ви топлят, дори и да не се движите много
Комбинирайте: В комбинация с топлина, студът също може да бъде здравословен. Студен душ след сауна или обикновен контрастен душ укрепва имунната система.

AdobeStock_298892941

За специалиста

Д-р Соня Лацини е лекар, специалист по традиционна китайска медицина. Работи в TCM Center във Виена.

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България