Назад

07 декември 2023

Полезни съвети

По-малко е повече Коледа

AdobeStock_465620213

Да направиш Коледа по-устойчива не означава да празнуваш пестеливо, да съкращаваш или без да се наслаждаваш, а да промениш гледната си точка и да зададеш различни приоритети.

 

„Твърде много хора харчат пари, които не са спечелили, за да купуват неща, от които нямат нужда, за да впечатлят хора, които не харесват.“ Така го обобщи американският артист Уил Роджърс преди сто години. Нищо не се е променило оттогава, напротив, Коледа сякаш все повече се изражда в битка на консуматорството, а "празникът на любовта" тъне в планини от подаръци, храна и кичозни декорации.

 

Така че е крайно време да превключим на по-ниска предавка и да си припомним какво всъщност представлява Коледа: да прекарваме време с хора, които обичаме, да се наслаждаваме на подаръците и да празнуваме заедно. Това може да се направи и с по-малко, защото устойчивостта и удоволствието не се изключват взаимно. Една съзнателно устойчива Коледа може дори да насърчи по-дълбоко оценяване на празничния сезон, като насочи вниманието ни към това, което е наистина важно.

 

Малък и индивидуален


Коледният сезон започва с Адвент и с него Адвент календар. Има дори възможност да го запазите малък и индивидуален. 24 платнени торбички или цветни кутии, пълни с бонбони, любовни послания или персонални мини подаръци всеки ден, вероятно са дори по-забавни от еднообразен масов продукт от супермаркета.

AdobeStock_468305812

Местно производство

 

Коледните базари изникват навсякъде от средата на ноември. Но имаме ли наистина нужда от 283-тата коледна играчка, която може да е направена в друга част на света? Ако все пак сте решили да пазарувате на коледния базар, тогава може би е по-добре да се спрете на местни продукти от малки производители, които биха оценили много повече вашата подкрепа.

AdobeStock_390925584

Време вместо вещи

 

Същото важи и за Коледните подаръци. Вместо да поръчвате от търговци на едро онлайн, купуването от малки местни търговци на дребно не само предлага по-добро изживяване, но и гарантира тяхното оцеляване. Следващата стъпка по стълбата на устойчивостта е „време вместо вещи“. Подаръците за преживяване, като съвместно пътуване до близка дестинация или покана за танцова вечер, се помнят по-дълго от пуловер или охладител за вино.

Тези, които искат да направят още по-забележителна промяна с подаръците си, могат да направят и „подаръци с кауза“ – под формата на дарения за благотворителни организации. Има много възможности, включително популярните и добре познати каузи, от които може да избирате.

AdobeStock_287780359

"Фурошики" и вестници

 

Подаръците трябва да бъдат опаковани. За съжаление повечето опаковки за подаръци се използват само веднъж и след това завършват в кошчето. Особено красива и необичайна опаковка е "фурошики". Подаръкът е изкусно опакован в квадратна кърпа (напр. от бивша тениска или покривка за маса). В интернет има много инструкции за това и разбира се тази техника на връзване произхожда от страната на естетическата изтънченост - Япония. Друг вариант и класика сред устойчивите опаковки е вестникът, който може да бъде индивидуално изрисуван или декориран със сухи листа или елхови клонки.

AdobeStock_382325374

Да бъде светлина - със смисъл!

 

Коледа е светло време. Въпреки това, високите цени на енергията сега превръщат много приказни лампички във финансово бреме. Ако искате празничен блясък, можете да спестите енергия, като използвате LED светлини и таймери. По този начин свети само когато наистина има смисъл, а не през цялата нощ.

 

Ключова дума: свещи. Тук също можете да направите значима промяна, като се уверите, че не съдържат животински съставки, керосин и палмово масло, когато ги купувате. (И дори ако свещите от пчелен восък са по-скъпи, нищо не може да замени прекрасния им аромат).

AdobeStock_531046241

Време за тишина

 

Не на последно място: правим си устойчив подарък, когато използваме празниците за дигитален детокс – с други думи, време за тишина вместо време пред екрана. Вечер на игри с приятели, съвместно готвене или разходка е полезно не само за околната среда, но и за нашите приятелства и собствените ни души. В крайна сметка устойчивостта има много общо с щастието.

AdobeStock_73650141

Икономистът Нико Пийч също е убеден в това: „В момента сме затънали в една наводнена от стимули потребителска сфера, която изразходва най-оскъдния ни ресурс, а именно времето. Променяйки начина си на мислене, ще имаме шанса да се концентрираме върху истинските неща, вместо да страдате, омагьосани в колелото на хамстера на комерсиалното самоусъвършенстване. Промяната на приоритетите и игнорирането на определени опции с увереност, означава по-малко стрес и следователно повече щастие."

AdobeStock_230359702

Още вдъхновение и любопитни факти по тема Коледа и празници можеш да откриеш на този линк: Опакована признателност: магията на даването (uniqa.bg)

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България