Назад

14 декември 2023

Здраве

Опакована признателност: магията на даването

AdobeStock_287236942

Взаимодействие, основано на признателност към другия, насърчава нашето психическо благополучие и укрепва нашите взаимоотношения. Особено обичаме да изразяваме своята признателност един към друг около Коледа със старателно опаковани подаръци. Психологът Виктория Лантие (Viktoria Lanthier) разкрива колко полезно е даването на подаръци за нас и нашите взаимоотношения.

 

Подаръци за нашите взаимоотношения
В праисторически времена споделянето с другите е било предпоставка за улесняване на оцеляването на дадена социална група. Даровете се използват за компенсиране на социално неравностойно положение и осигуряват продължаващото съществуване на общността.
Дори условия да са се променили междувременно: Желанието да споделяме и подаряваме е останало с нас и до днес.
Психологът Лантие подчертава, че успешното раздаване на подаръци зависи в голяма степен от това дали наистина можем да изслушваме другите и да им съчувстваме. "Ако искаме да зарадваме някого, струва си да инвестираме мисъл и енергия предварително. Не е важно само това, което даваме, но и мисълта и вниманието, които са вложени в подаръка преди това." Какво желание изрази детето ми? Какво спомена партньорът ми онзи ден, което би улеснило живота й? Хората се чувстват оценени, когато изпълняваме желанията им и виждат това като доказателство, че някой е обърнал внимание. „В крайна сметка успешното даряване на подаръци има много общо с емпатията“, подчертава Lanthier. Актът на даване създава усещане за връзка. Опакованият с любов подарък укрепва връзките и помага за изграждането на дълготрайни взаимоотношения.

 

Радостта от даването
Ритуалът на даряването докосва както получателя, така и дарителя. Кой не познава приятното изтръпване, когато откриете наистина страхотен подарък за любим човек? Очакването на момента, в който най-накрая можете да поднесете подаръка? „Нямам търпение да видя лицата“, пее Chris Rea в коледния си хит „Driving home for Christmas“. Това щастие от радостта на другите може да се обясни от неврологията: Даването активира области в мозъка, които са свързани с положително социално взаимодействие. „Когато даваме подаръци на другите, центърът за удоволствие и награда в мозъка ни се активира по подобен начин, както когато ние самите получим подарък“, казва психологът, позовавайки се на резултатите от проучването. Ендорфините се освобождават при подаряване на подарък. Окситоцинът, серотонинът и допаминът повишават настроението ни и намаляват ефекта на хормона на стреса кортизол.

 

Скъпоценни и уникални: „дарове на времето“
Между другото, радостта не е автоматично по-голяма, ако подаръкът е бил особено скъп, както показва друго изследване на Станфордския университет. Всъщност материалните неща в никакъв случай не са единственият начин да изразите любов и признателност. Много хора отказват да дават виртуално избрани подаръци, „с натискането на един бутон“, и все повече хора придават значение на устойчивите подаръци. Вниманието и времето, посветено на близките, са много ценни в нашето „консуматорско общество“. „Да подариш споделени занимания е нещо специално“, подчертава психологът. "Парите и времето имат различна стойност в живота ни. Печелим пари, харчим пари. Времето, което отделям, от друга страна, никога не се връща."

 

Даването е заразно
Дори ако ритуализираното даряване на подаръци по Коледа или на рождени дни е популярно и широко разпространено – изненадите между тях „работят“ още по-добре, радостта е още по-голяма: „От проучвания знаем, че нашият център за награди в мозъка се активира особено, когато получаваме изненадващ подарък“, обяснява Лантие. Тези изненадващи подаръци имат и друг положителен ефект: желанието за помощ към другия от неочаквано надарените е особено високо и се увеличава четирикратно в сравнение с тези, които не са надарени. „Хората, на които се дава, също са щастливи да дават“, потвърждава психологът. "Давайки подаръци, можем да предизвикаме нещо като верижна реакция."

 

Езикът на любовта
За американския терапевт на двойки Гари Чапман подаръците дори са един от "петте езика на любовта". „Те могат да се използват, за да изразите това, което може да не сте в състояние да изразите добре с думи. Например любовта или благодарността, които изпитвате към някого“, обяснява Лантие. Колкото и положителни да са подаръците, не трябва да се стресирате, когато избирате (перфектния) подарък. По-добре е да останете спокойни в знанието: (добрата) мисъл, с която подхождаме към избора е по-важна.

 

Още вдъхновение и любопитни факти по тема Коледа и празници можеш да откриеш на този линк: По-малкото е повече Коледа (uniqa.bg)

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екипНовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България